Nieuws

Echt gezond eten en op gewicht blijven

Cashew verhoogt HDL-cholesterol en verlaagt bloeddruk

Dertig gram cashewnoten per dag verhoogt de HDL-cholesterol en verlaagt de systole-bloeddruk bij Indiase patiënten die aan diabetes type 2 lijden. Dat vond internationaal onderzoek waaraan de Amerikaanse professor in de epidemologie en voeding Walter Willett ook meewerkte. Op andere metabole parameters, zoals gewicht, suiker- en insulinespiegel en bloedvetten had cashewnoten geen impact. Zowel de controlegroep als de cashewgroep volgden een aangepast dieet specifiek voor diabetespatiënten.

Indiërs zijn notoir slechte noteneters. In de jaren zeventig lag de gemiddelde inname van noten amper op 8 gram per dag. De misvatting is nog steeds dat noten dikmakers zijn vanwege hun caloriegehalte. Deze studie toonde echter geen toename in gewicht, ondanks dat deelnemers in de cashewgroep wel meer calorieën innamen.

Een ander kenmerk van de Indiase bevolking is dat ze een lage HDL-cholesterol heeft. Voor elke 1 %-toename van HDL-cholesterol mag men een 3 %-reductie in hart- en vaatziekte verwachten, zo blijkt uit vorige studies. In deze studie was de HDL-cholesterol met 4 % toegenomen. Vetzuren in cashewnoten zijn voor 60 % enkelvoudig onverzadigd.

 Bosbessen helpen kanker te bestrijden

Bosbessenextract kan de effectiviteit van bestraling bij baarmoederhalskanker aanzienlijk verbeteren, volgens een publicatie van de Universiteit van Missouri-Columbia in het tijdschrift Pathology and Oncology Research. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 700 vrouwen – vooral met een leeftijd tussen de 35 en 45 jaar – de diagnose baarmoederhalskanker, dat wil zeggen bijna 4 op de 50.000 vrouwen. Bestraling is de primaire therapie, waarbij hoogenergetische straling wordt gebruikt om kankercellen te vernietigen.

Eerder onderzoek toonde al aan dat resveratrol uit rode druiven prostaatkankercellen gevoeliger kon maken voor bestraling. Bosbessen bevatten naast resveratrol ook flavonoïden, die antioxidatieve, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Het onderzoeksteam besloot het effect van bosbessenextract afzonderlijk en in combinatie met bestraling op menselijke baarmoederhalskankercellen te testen, en vergeleek deze met het effect van alleen bestralen.

Alleen toepassing van bosbessenextract leidde al tot een afname van 25 % van cervicale kankercellen, terwijl alleen bestralen het aantal cervicale kankercellen met 20 % verlaagde. Toen het bosbessenextract en de bestralingstherapie werden gecombineerd, daalde het aantal menselijke cervicale kankercellen met maar liefst 70 %. Het bosbessen-extract maakt kankercellen niet alleen gevoeliger voor straling, maar het remt ook de abnormale celgroei die de ontwikkeling van kanker stimuleert.

Uit: Platform voor Voedingsgeneeskunde 9/2/18

Groene thee beschermt het geheugen 

Groene thee kan het geheugen beschermen tegen de schadelijke effecten van een typisch westers dieet hoog in vet en suiker. Dat blijkt uit een Chinees onderzoek met muizen van Northwest A&F University gepubliceerd in The FASEB Journal. Verantwoordelijk daarvoor is epigallocatechine-3-gallaat ofwel afgekort EGCG, de belangrijkste polyfenol in groene thee, die ook in bessen en appels voorkomt. EGCG zorgde voor verbeterde functie van insuline in het centrale zenuwstelsel en specifiek voor bescherming van nieuwe neuronen in de hippocampus, het geheugencentrum. Daarnaast beïnvloedt EGCG de expressie van genen, die betrokken zijn bij de regulering van de eetlust.

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op insulineresistentie en leeftijdsgerelateerde geheugenafname, die gepaard gaan met een perifere ontsteking. EGCG bezit als belangrijkste polyfenol in groene thee antioxidatieve, ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen. Weinig studies onderzochten echter het potentiële effect van EGCG op cognitieve stoornissen. Doel van deze studie was om de beschermende effecten van een behandeling met EGCG op insulineresistentie en geheugenvermindering te onderzoeken, veroorzaakt door een dieet hoog in vet en suiker.

De muizen werden in drie groepen gedeeld: een controlegroep die normaal at en dronk, een tweede groep die veel vet at en suikerwater dronk en een EGCG-groep. De EGCG-groep kreeg hetzelfde hoog vet- en suikerdieet als de tweede groep, maar kreeg ook EGCG aan hun water toegevoegd. Na 16 weken bleken de muizen uit de tweede groep veel zwaarder in gewicht geworden, dan die uit de controlegroep. Ze waren echter ook significant zwaarder dan de muizen die EGCG hadden gekregen. De toevoeging van EGCG beschermde tegen de nadelige effecten van het slechte dieet.

Resultaten uit studies bij muizen zijn niet zomaar te vertalen naar mensen. Omdat echter de werking van antioxidanten tussen muizen en mensen veel overeenkomsten heeft, is het waarschijnlijk dat de conclusies ook toepasbaar zijn op mensen. Volgens de onderzoekers is het drinken van groene thee een goed alternatief voor het slikken van medicijnen ter bestrijding van obesitas, insulineresistentie en geheugenvermindering. Groene thee is de tweede meest gebruikte drank in de wereld na water en wordt in tenminste 30 landen geteeld.


Afmaken antibioticakuur onnodig

Wie bij de apotheek een antibiotica- of penicillinekuur in handen gedrukt krijgt, krijgt altijd hetzelfde advies: maak de kuur volledig af, omdat vroegtijdig stoppen van de kuur antibiotica-resistentie in de hand zou werken. En dus slik je de pillen zelfs nog dagen nadat de symptomen verdwenen zijn. Dat is een slechte zaak, volgens Britse onderzoekers van de Brighton and Sussex Medical School in het tijdschrift British Medical Journal. Het idee dat vroegtijdig stoppen met antibiotica resistentie veroorzaakt, wordt namelijk niet onderschreven door wetenschappelijk bewijs. Terwijl een langer antibioticagebruik dan nodig juist de kans op resistentie vergroot.

Succesbehandelingen van Alzheimer

Artsen van het UCLA Mary S. Easton Center for Alzheimer’s Disease Research en het Buck Institute for Research on Aging hebben de progressie van geheugenverlies doen keren. Ze behandelden tien patiënten van wie het geheugen er stelselmatig op achteruitging, in die mate dat ze zelfs hun job moesten opgeven. Negen patiënten konden na 6 tot 24 maanden hun werk hervatten, en ook na 2,5 jaar was hun geheugen niet meer verslechterd.

Ze volgden hiervoor een geïndividualiseerd therapeutisch programma dat uit 36 verschillende behandelingen bestaat. Onder meer kregen ze voedingsadviezen, hersenstimulatie, lichaamsbeweging,slaapoptimalisatie, voedingssupplementen en farmaca. Alzheimer was dringend aan een combinatie van behandelingen toe. De paar medicamenten die ervoor beschikbaar zijn helpen maar een beetje. Een enkelvoudig medicijn tegen alzheimer zal nooit gevonden worden . De therapie van dr. Dale Bredesen, de arts die de publicatie van deze cases verzorgde, is bedoeld om het onevenwicht in zenuwcelsignalisatie te herstellen. Bij alzheimer is het natuurlijke evenwicht tussen herinneringen opslaan en herinneringen vergeten grondig verstoord. Deze visie zet zich af tegen de Azheimer-theorie die de plaques centraal stelt.
In elk geval moet de benadering van de ziekte van Alzheimer multiple en gepersonaliseerd zijn. Onderstaand is een voorbeeld van een therapie die een vrouw volgde. Haar geheugen was zo slecht geworden dat ze op een dag de weg naar huis niet meer wist.
Eliminatie van enkelvoudige suikers (gewichtsverlies was het natuurlijke gevolg);
eliminatie van gluten, meer groenten, fruit, wilde vis;
yoga tegen stress;  20 minuten meditatie per dag;
melatonine elke nacht, haar nachtrust steeg van 4 – 5 naar 7 – 8 uur;
vitamnie D3, visolie, co-enzym Q10, methylcobalamine elke dag;
zorgvuldige mondhygiëne (flossen, elektrische tandenborstel);
ze begon terug met hormoonsubstitutietherapie waarmee ze recent was gestopt;
minstens 12 uur vasten tussen avondeten en ontbijt;
regelmatig lichaamsbeweging (4 tot 6 dagen per week).

Bij negen patiënten kon geheugenverlies gekeerd worden, maar een studie met tien patiënten blijft een erg anekdotisch verhaal. Bij een patiënt werkte het niet, met name de enige patiënt die aan een uitgesproken vorm van alzheimer leed. De behandeling ziet er aantrekkelijk uit, maar voor de patiënt is het zeer lastig om zoveel veranderingen in hun leven te moeten doorvoeren. Dat de patiënten duidelijk geheugenverlies hadden, maar nog geen Alzheimer (vroege diagnose), maar het verhaal wel plausibel.

bron: Nieuws van het vakblad AT&A 

Probioticum voor een gevoelige huid

Gezonde darmen voor een gezonde huid? Volgens een Frans-Zwitserse studie helpen probiotica huidklachten te verminderen die onder de noemer van ‘gevoelige huid’ vallen. Mensen met een gevoelige huid krijgen jeuk en brandende pijn wanneer ze in contact komen met een fysische of chemische prikkel. Mogelijk gaat het om een of andere vorm van dermatitis, psoriasis, rosacea en urticaria. Vaak ligt een gebrekkige barrièrefunctie aan de basis van de problemen. Te veel vreemde stoffen dringen dan door in de huid die mogelijk irriterend zijn. De onderzoekers gaven een probioticum (Lactobacillus paracasei NCC 2461, 1×10^10 cfu) of placebo aan 64 personen met een gevoelige huid. Na twee maanden was de gevoeligheid van de huid voor capsaïcine gedaald. De huidbarrière herstelde zich sneller. De studiedeelnemers vonden ook dat de huid gladder aanvoelde en minder droog was. Probiotica gaan een intense interactie aan met de darmslijmvliezen, die een belangrijk onderdeel zijn van de immuniteit.
Vele immuuncellen kunnen er ontstekingsfactoren of ontstekings-remmers produceren en hen via het bloed naar de rest van het lichaam verspreiden. Op die manier zijn ze ook bepalend voor de gevoeligheid van de huid voor externe prikkels.

Uit arts & Therapeut, september 2014

Wetenschappers: kanker door zonlicht een mythe..!!
IMG_1230

Wat gebeurt er meer in ons lichaam dat wij niet merken, bij een groter wordende intensiteit van UV straling..? Onze hersenen geven een signaal dat een hormoon activeert dat ervoor zorgt, dat onze huid als het ware ‘dikker’ wordt en ook gaat bruinen. Ook worden we, als de intens geworden UV straling blijft aanhouden, door ons zelfbeschermingsysteem geprikkeld de schaduw op te zoeken; op deze manier beschermt ons lichaam zichzelf tegen de schadelijk geworden UV straling van de zon.

De norm in de westerse samenleving vertelt ons dat we een mooi bruin kleurtje moeten hebben en het liefst al snel in het voorjaar. Wij gebruiken onze zonnebril en…. smeren ons veelvuldig in met zonnecrème om ons te beschermen tegen de té hoge UV straling. Hierdoor zijn wij geneigd te denken dat wij vaker en langer in de zon kunnen zijn.

Maar juist door het gebruik van zonnebril en zonnecrème blokkeren wij het zelfbeschermingsysteem van ons lichaam. Onze ogen en huid nemen minder straling waar, waardoor de hersenen een specifiek hormoon niet activeren en de huid niet de vereiste ‘dikte’ en bruinheidsgraad krijgt. Tel daarbij op dat wij denken dat we meer én langer in de zon kunnen zitten, en alle factoren zijn aanwezig om te verbranden. En zal het risico om huidkanker te krijgen aanzienlijk verhogen…!

Dus, hoewel de medische stand nog steeds aanraadt om zonnebrandcrème te gebruiken, zijn er steeds meer bewijzen, en die nemen ECHT in rap tempo toe, dat zonnecrèmes juist huidkanker bevorderen…! Lees het artikel hieronder, het zal je bijstaan deze zomer..! En dan komt er nog eens bij, dat door de veranderingen in de ozonlaag we extra waakzaam dienen te zijn en onze huid vooral als deze nog geen zon gewend is beschermen tegen de zon door sneller de schaduw op te zoeken, zéker tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de UV-straling het meest intens is.

Wij hebben zon nodig,
het zonlicht zorgt voor de aanmaak van Vitamine D in ons lichaam. En geloof het of niet, maar juist deze Vitamine zorgt voor het aanjagen van ons immuunsysteem..!! Dus het is niet zo verwonderlijk als de zon een stuk minder of helemaal niet schijnt, in de herfst en winter dus, we snel ziek worden.. Ons immuunsysteem zit even in een dip..!

In zon om vitamine-D aan te maken. Vervolgens een chemisch middel, genaamd 'zonnebrand' opsmeren om huidkanker te voorkomen.. Vitamine D is de essentiële sleutel voor het stimuleren van het immuunsysteem in het menselijk lichaam. En dat immuunsysteem kan meteen aan de slag dus..!

In de zon om vitamine-D aan te maken. Die neiging om lekker in het zonnetje te gaan liggen, is er dus kennelijk niet voor niets! Maar om dan vervolgens een chemisch middel, genaamd ‘zonnebrand’ op te smeren om bijvoorbeeld verbranding en huidkanker te voorkomen.  Vitamine D is de essentiële sleutel voor het stimuleren van het immuunsysteem in het menselijk lichaam en die vitamine-D wordt aangemaakt door: DE ZON!


Voedingsadvies – Anti-Aging – Afslanken – Reiki – Massages – Personal Coaching – Supplementen – Workshops