Klachten

Diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij te veel glucose (suikers) in het bloed achterblijft. Diabetes type II, de meest voorkomende vorm, ontstaat meestal vanaf 45 jaar. Tegenwoordig ontstaat het steeds vaker al op jongere leeftijd, veelal veroorzaakt door een ongezonde leef- en eet stijl.
Het ontstaan van Diabetes….. 
Gebeurt als de lichaamscellen ongevoelig raken voor insuline of wanneer het lichaam te weinig insuline aanmaakt, dan blijft er te veel suiker in bloed achter. Hierdoor komt deze suiker (glucose) niet voldoende in de cellen terecht.
Het hormoon insuline zorgt er normaal gesproken voor dat de lichaamscellen suiker uit het bloed opnemen, deze suiker/glucose dient als noodzakelijke brandstof voor de cellen, denk ook aan de hersenen.
De risico’s en de symptomen van diabetes
Veel en vaak plassen, dorst, vermoeidheid, jeuk, slecht genezende wonden.
Diabetes kan schade aanrichten aan bloedvaten en zenuwweefsel, daardoor kunnen klachten ontstaan als tintelingen in de ledematen, loopproblemen, erectie stoornissen, slecht zien. Bovendien geeft diabetes meer kans op hart- en vaatziekten.
Wie heeft risico op diabetes
In principe iedereen. Maar een verhoogd risico op diabetes is er:
– bij overgewicht en een taille omvang van meer dan 85 cm bij vrouwen en bij meer dan 96 cm bij mannen
– bij te weinig lichaamsbeweging, men dient minimaal 30 minuten per dag te bewegen waarbij de ademhaling ook versneld wordt
– als men een te hoog glucosegehalte had tijdens de zwangerschap
– wanneer een ouder of een ander familielid ook diabetes heeft
Hoe kan diabetes voorkomen worden
– door veel te bewegen
– zorg voor een gezond gewicht
– eet gezond dus veel verse (biologisch) groenten en fruit
– eet weinig of geen suiker en geraffineerd voedsel
– eet geen vet vlees, bewerkt voedsel, verzadigde vetten
– matig de calorieën

Bij twijfel doet u er goed aan uw huisarts te raadplegen.

 

Cashew verhoogt HDL-cholesterol en verlaagt bloeddruk

Dertig gram cashewnoten per dag verhoogt de HDL-cholesterol en verlaagt de systole-bloeddruk bij Indiase patiënten die aan diabetes type 2 lijden. Dat vond internationaal onderzoek waaraan de Amerikaanse professor in de epidemologie en voeding Walter Willett ook meewerkte. Op andere metabole parameters, zoals gewicht, suiker- en insulinespiegel en bloedvetten had cashewnoten geen impact. Zowel de controlegroep als de cashewgroep volgden een aangepast dieet specifiek voor diabetespatiënten.

Indiërs zijn notoir slechte noteneters. In de jaren zeventig lag de gemiddelde inname van noten amper op 8 gram per dag. De misvatting is nog steeds dat noten dikmakers zijn vanwege hun caloriegehalte. Deze studie toonde echter geen toename in gewicht, ondanks dat deelnemers in de cashewgroep wel meer calorieën innamen.

Een ander kenmerk van de Indiase bevolking is dat ze een lage HDL-cholesterol heeft. Voor elke 1 %-toename van HDL-cholesterol mag men een 3 %-reductie in hart- en vaatziekte verwachten, zo blijkt uit vorige studies. In deze studie was de HDL-cholesterol met 4 % toegenomen. Vetzuren in cashewnoten zijn voor 60 % enkelvoudig onverzadigd.

 

Gewrichtsaandoeningen

 

Menopauze

 

Voedingsadvies – Anti-Aging – Afslanken – Reiki – Massages – Personal Coaching – Supplementen – Workshops